Tilikunta Oy Arvonlisäverokanta nousee syyskuussa

Hallitus päätti kevään kehysriihessä ehdottaa yleisen arvonlisäverokannan nostamista 25,5 prosenttiin osana valtiontalouden sopeuttamistoimia (HE 61/2024 – Hallituksen esitykset – FINLEX ®). Eduskunta on hyväksynyt esityksen 28.6.2024; korotus tulee voimaan 1. syyskuuta 2024. Tämä tarkoittaa, että järjestelmät ja käytänteet on päivitettävä ajoissa syksyyn mennessä. Jotta pääsette soveltamaan uutta arvonlisäverokantaa heti syyskuun alusta oikealla tavalla, lue tämä lyhyt ohjeistuksemme ja tutustu asiaan tarkemmin tiedotteessa esitetyistä linkeistä.

Ydinkysymys on, milloin tavaran tai palvelun myyntiin ryhdytään soveltamaan uutta verokantaa. Pääsääntö on, että kun tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu 1.9.2024 tai sen jälkeen, myyntiin sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa. Vastaus kysymykseen ei ole kuitenkaan näin yksiselitteinen. Esimerkiksi, jos asiakas maksaa elokuussa ennakkomaksun hänelle vasta syyskuussa toimitettavasta tavarasta, vero ennakkomaksusta menee 24 prosentin mukaan, vaikka tavara toimitetaan syyskuussa.

Tilisanomat-lehden verkkoversioon on koottu iso tietopaketti näistä arvonlisäverokannan soveltamistilanteista. Sisältö on luettavissa maksutta osoitteessa:

https://tilisanomat.fi/verotus/arvonlisaveron-yleinen-verokanta-nousee/

Taloushallintoliiton 14.6.24 pitämän koulutuksen yhteydessä osallistujien esittämistä käytännön kysymyksistä on koottu kysymykset ja vastaukset: Tilisanomat.fi

Suosittelemme, että hinnoittelusta ja sopimuksista vastaavat sekä laskutusta ja kassajärjestelmiä hoitavat henkilöt tutustuisivat tietopaketin sisältöön.

Arvonlisäverokannan muutos vaatii arvonlisäverolainsäädännön sisällön ja soveltamisen osaamista paitsi Tilikunta Oy:n ammattilaisilta myös esimerkiksi kunnassanne laskutusta hoitavilta henkilöiltä. Käytännön toteutus vaatii meiltä yhteispeliä.

Unit4:iin ja Populukseen toteutetaan arvonlisäverokannan muutokset järjestelmätoimittajien ja Tilikunnan toimesta. Ohjelmistotaloilta suoraan hankkimiinne järjestelmiin hoidatte tarvittavat muutokset yhdessä ohjelmistotoimittajanne kanssa.

Arvonlisäveroa käsitellään monissa ohjelmistoissa, esimerkiksi laskutus- ja kassajärjestelmissä, toiminnanohjausjärjestelmissä sekä matkalaskujärjestelmissä.

Tilikunta järjestää ALV-koulutuksen, jossa kouluttajana toimii tilintarkastusyhteisö BDO. Koulutuksia pidetään kaksi samansisältöistä. Mikäli haluaisit osallistua, etkä ole vielä saanut kutsua, niin pyydä linkkiä koulutukseen Jaana Lehtoselta (jaana.lehtonen@tilikunta.fi) tai Rita Hurmeelta (rita.hurme@tilikunta.fi). Koulutus on mahdollista katsoa myöhemmin tallenteena. Koulutusten vaihtoehtoiset ajankohdat:

  • 13.8.24 kello 13-15
  • 15.8.24 kello 9-11.

Muutoksen tiukka aikataulu vaatii aktiivisuutta ja hyvää yhteistyötä kaikilta osapuolilta.

 

 

Tilikunta Oy

Talous- ja palkkahallinon palvelua modernilla otteella.

Taloushallintoliiton jäsen - Tilikunta Oy

Urusvuorenkatu 3
20360 Turku
info@tilikunta.fi

Jari Hytönen
toimitusjohtaja
0400 121 112
jari.hytonen@tilikunta.fi
Verkkolaskutus
Y-tunnus: 2123016-3
Verkkolaskutusosoite: 003721230163
Operaattori: Maventa (003721291126) Finvoice
Kaikki yhteystiedot →
Sähköinen asiointi →